2011. január 19., szerda

rubik kocka világcsucsok cseh országban

úlius 15-én kezdődött és augusztus 1-jéig tart a csehországi Pardubicében a logikai játékok fesztiválja, a Czech Open versenysorozata. A sakk, a bridzs, a backgammon és tucatnyi más játék művelői, így a bűvös kocka forgatói is összemérik itt tudásukat. A bűvös kockások között 15 fős csapat képviselte hazánkat, melynek tagja volt Kocza István is, aki világcsúcs beállítással nyerte a „Legkevesebb forgatás” versenyszámot.

Közismert, hogy a bűvös kocka magyar találmány. Így azután nekünk, magyaroknak élen kell járni annak kirakásában is. A magyar bűvös kocka forgatók eredményeire szerencsére nem panaszkodhatunk, hiszen a világ élvonalába tartoznak.

Pardubicében július 16-18. között 11 ország 49 „kockása” mérte össze tudását, köztük a 15 fős magyar csapat, melynek tagja volt a jászberényi Kocza István és a Jászárokszállási Fehér Eszter is. Ezen a hétvégén rendezték a Polgár László által feltalált Csillagsakk versenyét is, s ennek a mezőnyében is sok magyar volt. Így azután nem volt meglepő, hogy pardubicei jégcsarnok szinte minden pontján magyar szót lehetett hallani.

Nos, a magyar bűvös kocka forgatók ezúttal is kitettek magukért. A 19 versenyszámból 10-et a mieink nyertek, s három esetben csak magyarok állhattak a dobogón. Barát Bence átlag világcsúccsal – az eredményt 3 kirakás átlagából számolják, de nyilvántartják az egyszeri csúcsokat is – nyerte a 7x7 kocka elődöntőjét, majd a döntőben az egyszeri világcsúcsot is megdöntötte, s az elődöntőbeli átlag-világcsúcsát is a múltnak adta át.

alt

Remekül szerepelt Pardubicében Kocza István is, aki a 2009. évben elért eredményeinek köszönhetően a legutóbbi Sportlegdíj átadáson különdíjat vehetett át. István a „legkevesebb forgatás” versenyszámban remekelt. A feladat ebben a versenyben: a versenyzők kapnak egy véletlenszerűen hivatalos keverést és egy óra áll a rendelkezésükre, hogy a legkevesebb mozdulatból álló megoldást megtalálják. Kocza István 22 mozdulatból oldotta meg a feladatot és ezzel beállította a belga Jimmy Coll 2009 áprilisában felállított világcsúcsát. A második és a harmadik helyet is magyar bűvös kockás szerezte meg, Baticz Milán 30, Perge Olivér 31 mozdulattal oldotta meg a feladatot.

Kocza István hagyományos versenyszámaiban további egy arany- és egy ezüstérmet is szerzett. megnyerte a az 5x5-ös kocka vakon kirakását, míg a 4x4-es vakon kirakásban a holland Marteen Smit mögött másodiki lett.

- A Czech Open a kedvenc versenyem. Itt értem el 2006-ban első országos csúcsomat, majd 2007-ben az első Európa csúcsom is. Most pedig életem első világcsúcsát értem le – nyilatkozta Kocza István, aki méltán lehetett elégedett eredményeivel.

István még a 3x3-as vakon kirakásban is szerepelt, ahol a 8. helyet szerezte meg. Fehér Eszter a 3x3-as klasszikus kirakásban a 28. helyet szerezte meg. Először sikerült a 3x3-as vakon kirakás versenyen Eszternek, aki a hölgyek közül a legjobb eredményt elérve a 14. helyen végzett. Előtte még szép jövő állhat, hiszen eredményei folyamatosan javulnak.

Nincsenek megjegyzések: